Прескочете към основното съдържание

Официални резултати от единадесетия конкурс Агоп Мелконян (2022)

Списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян

обявяват

отличените в Конкурса за фантастичен разказ

Агоп Мелконян 2022

Конкурсът се проведе между 2 декември 2022 г. и 11 февруари 2023 г., а анонимното оценяване на творбите продължи до 17 март 2023 г.. В състезанието се включиха 145 участници. Те ни изпратиха своите творби както от цялата страна, така и от чужбина. Организаторите на конкурса – семейство Мелконян и сп. „Сборище на трубадури“, – както и членовете на журито, биха желали да благодарят на всички участници, които се включиха в конкурса и за поредна година го направиха приключение за всички нас. Специални благодарности дължим и на писателите Явора Руменова, Мартин Петков и Стоян Пешев и художничката Василена Георгиева за вещата и безрезервна помощ по осъществяването на проекта.

Журито в състав

Едуард Мелконян
Людмила Мелконян
Велко Милоев
Петър Кърджилов
Дилян Благов
Николай Тодоров

Обявява

Първа награда за разказа:

„В сенките на върховете“
от Кирил Георгиев Иванов, гр. Рила, България

Второ място поделят разказите

„Да бъдеш бог е толкова човешко“
от Делян Йорданов Недев, гр. София, България

„Забранената партитура“
от Дияна Димитрова Марчева, гр. Монреал, Канада

„Въздушните хора“
от Стефан Любомиров Георгиев, гр. София, България

Допълнително отличени

Всяка година журито желае да насърчи възможно най-много талантливи и обещаващи автори. Ето защо допълнително ще обявим и дългия списък с отличени творби. Заедно с късия списък по-горе тези творби ще бъдат антологизирани в предстоящото книжно издание към Конкурс „Агоп Мелконян“ 2022, което планираме с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Антологията – печатна книга с отличените разкази от XI издание на конкурса под редакцията на Велко Милоев – ще бъде представена на официалното награждаване на отличените през май 2023 г.

Статистика

В това издание на конкурса журито избра да не разполага в класация всички получени разкази. Ако желаете да получите отзив за изпратения от Вас разказ, ни пишете на официалния имейл на конкурса konkurs[ет]trubadurs.com(заменете „[ет]“ с „@“).

Тази година имаше 1 дисквалифициран и 145 допуснати разказа. Получихме разкази от участници, живеещи в 6 държави – България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Чехия:

56% от участниците бяха писателки и 44% писатели:

В пощата на конкурса пристигнаха творби от градовете: Berlin, Kohlberg, London, Salou, Асеновград, Ботевград, Бургас, Бутан, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Габрово, Годеч, Горна Оряховица, Дебрен, Добрич, Дряново, Зверино, Изгрев, Исперих, Казанлък, Кампания, Карнобат, Козлодуй, Костинброд, Кюстендил, Ловеч, Мездра, Монреал, Монтана, Перник, Пловдив, Правец, Правешка Лакавица, Рила, Русе, Самоков, Севлиево, Сливен, София, Прага, Стара Загора, Фрайтал, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол:

А получените разкази се състоят от 317,137 думи (39,268 уникални), 1,870,587 знака (с интервалите), 1,549,512 знака (без интервалите) и 1,040 стандартни машинописни страници (1,800 знака с интервалите на стр.):

Официален хартиен сборник с отличените

Семейство Мелконян и сп. „Сборище на трубадури“ благодарят отново на всички автори, журиращи и читатели, които станаха част от тазгодишното издание на конкурса. Признателни сме и на помощта от Национален фонд „Култура“, благодарение на чието финансиране:

  • най-добрите разкази от това издание на конкурса ще бъдат издадени в самостоятелна книга
  • осигурихме ресурс за сайта на конкурса
  • ще организираме две представяния около книгата с отличените разкази: награждаване и четене

Веднага щом се свържем с авторите на всички отличени разкази и уточним обема и времето за работата по отпечатването на книгата, ще обявим пълния списък с включените в нея разкази и датата на първото представяне (следете сайта на конкурса и всички социални акаунти на сп. „Сборище на трубадури“).

Награждаване

Мястото, датата и часът на награждаването ще бъдат съобщени допълнително. Специален гост на награждаването ще бъде писателката Здравка Евтимова, а водещ – поетесата Поли Муканова.

Конкурсният характер на събитието не допусна перо във финансирането за хонорари на отличените и публикуваните автори. За сметка на това фаворитите на журито ще получат специално изработени статуетка и плакети. Разбира се, всички публикувани автори ще получат авторски бройки. Надяваме се по този начин книгата с отличените разкази да продължи единадесетгодишната история на конкурса достойно – приходите от всяка продадена бройка ще се използват за финансирането на бъдещите му издания.

Сем. Мелконян и сп. „Сборище на трубадури“

XI издание на Конкурса за фантастичен разказ „Агоп Мелконян“ се осъществява по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарим!