Прескочете към основното съдържание

Конкурс Агоп Мелконян 2019

Уважаеми читатели и автори,

Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян за осма година обявяват конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина – на 10 март седемдесета – от рождението на Агоп Мелконян.  За пръв път въвеждаме и леки промени в регламента, така че обърнете специално внимание на условията. Но най-вече – искрено ви желаем успех и с нетърпение очакваме да прочетем разказите ви.

Условия

Срокът за изпращане на разказите е от 11 февруари 2019 г. до 24:00 ч. на 31 март 2019 г.

Очакваме разказите ви в обем до 1500 думи, написани на кирилица, шрифт Times New Roman или Courier, размер на шрифта 12, във формат .odt, .doc, .docx или .rtf.

Жанр и форма: Литература на идеите във всички класически и модерни поджанрове на фантастиката (научна фантастика, фентъзи, ужаси, ню уиърд, приказен реализъм и т.н., включително и жанрово преливане). Оценяваме литературните и идейните качества на творбата. Приветстваме различни повествователни стилове в рамките на обема.

Разказите трябва да са на български език. Разкази на чужд език могат да бъдат изпращани, но организаторите не гарантират, че могат да осигурят навременен и качествен превод, така че творбата да се състезава наравно с останалите в конкурса. В този смисъл преводът остава задължение на участника.

Брой творби: Допуска се един разказ от автор.

Допълнителни изисквания за творбите: Участващите разкази трябва да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (на хартия, в интернет, под формата на аудио и/или видео). Не се допускат разкази, участвали в предишни издания на конкурса. Разказите, които не отговарят на условията, няма да бъдат допуснати за участие. В конкурса не могат да участват със свои творби:

членовете на редовното жури,
членовете на почетното жури,
членове на редовното жури от предишни години,
членове на почетното жури от предишни години,
носители на първа награда от конкурса в предишни години,
носители на специалната награда на почетното жури в предишни години,
членове на екипа на сп. „Сборище на трубадури“,
както и всички участващи в организирането и координирането на конкурса.

Как да ни изпратите своя разказ: Изпращайте разказите до електронната поща на конкурса: konkurs2019 [ет] trubadurs.com*. За да бъдете идентифицирани при крайното класиране, в имейла за участието Ви в конкурса трябва да се съдържат:

 1. Заглавие на имейла: „За конкурса“
 2. Тяло на имейла (на отделни редове):
  • заглавие на разказа
  • трите Ви имена
  • имейл за контакт
  • град или населено място
  • точен адрес
  • телефон
 3. Прикачен файл: заглавието на файла трябва да е името на разказа на кирилица, файлът трябва да е в един от одобрените формати (.odt, .doc, .docx или .rtf.), файлът трябва да съдържа единствено заглавие на разказа и текст на разказа (прочетете тази статия за препоръчителното форматиране)
 4. Задължително използвайте вградения брояч на думи в MS Word/LibreOffice (възможни са разлики с Google Docs), за да се уверите, че сте в определения лимит за брой думи (1500).
  В прикачения файл трябва да присъстват единствено заглавие на разказа и текст на разказа. Не вписвайте личните си данни в прикачения файл!

Подробности за оценяването на творбите: Почетното жури определя една специална награда на името на Агоп Мелконян. Редовното жури определя редовни награди за първо, второ и трето място.

Редовното и почетното жури определят вътрешно реда на четенето и оценяването на пристигащите разкази. В рамките на двете журита всеки оценяващ има равен глас в оценката на разказите и контролира спазването на регламента на конкурса. По общо съгласие на членовете на журито се допуска отличаване на разкази за поощрение на техните автори, като тези творби остават извън основното класиране на конкурса. Журито оценява текстовете анонимно, като на всяка творба се зачислява номер на пристигане.

Публикации на творбите: Авторите запазват изключителните права върху своя разказ! С изпращането на разказа Вие се съгласявате да предоставите на „Сборище на трубадури“ правата за публикация на Вашия разказ в сайта на електронното списание. Също така предоставяте на организаторите на конкурса неексклузивното право да Ви представлява при преговори за последваща публикация в други издания, електронни или на хартия. Списание „Сборище на трубадури“ и организаторите на конкурса работят активно с други организации, издания и сайтове с цел подпомагане на публикацията на отличени творби в хартиена, електронна, аудио, видео или драматизирана форма. Допълнителни публикации на творбите задължително се съгласуват с авторите.

Тази година: Разказите от челната тройка на редовното жури и носителят на специалната награда от почетното жури ще бъдат публикувани в сборник заедно с представителен подбор от творби на Агоп Мелконян. Сборникът ще бъде под редакцията на Милан Асадуров и ще бъде издаден като едно от двете закриващи заглавия на „Библиотека Галактика“. Представянето на сборника ще стане през м. септември в гр. Пловдив, в рамките на „Пловдив – европейска столица на културата“. В изданието ще бъдат включени и наградените разкази от изданието на конкурса през 2017 и 2018 г.

До този момент сме потвърдили, че всеки разказ от двайсетицата в крайното класиране може да бъде публикуван в някое от следните издания (списъкът се обновява; пишете на адреса на конкурса, за да бъдете включени в него):

Списание ShadowDance (по избор на редакционния екип)
Подкаст „Българска фантастика“ (по преценка на създателите му)
Списание „Дракус“ (по преценка на редакционния екип)

Финалистите в конкурса ще бъдат обявени на 26 април 2019 г. 30 април 2019 г. в сайта на списание „Сборище на трубадури“.

Журита

Почетно жури

Едуард Мелконян
Людмила Мелконян
Велко Милоев
Петър Кърджилов
Дилян Благов
Вихра Манова

Редовно жури

Александър Косулиев – редактор в сп. „Сборище на трубадури“
Валентин Д. Иванов – писател, учен и популяризатор (Сайт)
Владимир Полеганов
– писател, преводач и редактор в „Сборище на трубадури“ (Сайт)
Гергана Пожарски
– писател и редактор
Далия Ал-Халил
– писател и носител на първа награда в конкурса
Диана Василева
– редактор в медията „Аз чета“ (Сайт)
Емануил Томов
– писател, преводач и редактор (сп. ShadowDance)
Ина Вълчанова
– писател и редактор (Сайт)
Любомир Николов–Нарви
 – писател и преводач (Сайт)
Мирослав Пенков – писател (Сайт)
Стоян „Zonko“ Христов – блогър и редактор в сп. „Сборище на трубадури“ (Сайт)
Стоян „ogonommo“ Пешев
– отличаван в конкурса и редактор в сп. „Сборище на трубадури“ (Сайт)
Хараламби Марков
– писател (Сайт)

Награди

На всеки от финалистите ще бъдат връчени персонализиран плакет и допълнителни награди от организаторите.

Хората зад кулисите…

на чиято професионална работа, търпение и всеотдайност можете да разчитате и тази година, са:

Координатор на конкурса: Джовани „Гост“ Чемишанов
Маркетинг и комуникации: Диана Петрова

Благодарим на…

Аз чета
Градското списание
Културни новини
Kafene.bg
SciFi.bg
Факел
Под Тепето
Русе – град на свободния дух
Цитаделата
Форум „Иван Ефремов“

Както и на всички страници, групи и лични акаунти в социалните мрежи, които споделят новината за конкурса! Без вас той не би достигнал до толкова много участници, бъдещи носители на отличие за кратък разказ от света на фантастичното.

Посетете и събитието във Facebook за последни новини и любопитна информация.


Изпращайте разказите на имейл адрес: konkurs2019 [ет] trubadurs.com*. Пожелаваме ви успех!

* Заместете „ [ет] “ с „@“ в посочения мейл адрес.