Прескочете към основното съдържание

Конкурс Агоп Мелконян 2016

Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян за пета поредна година обявяват конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян.

Очакваме разказите ви в обем до 1500 думи, написани на кирилица, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12, във формат .odt, .doc, .docx или .rtf.

Жанр и форма – литература на идеите във всички класически и модерни поджанрове на фантастиката (научна фантастика, фентъзи, ужаси, ню уиърд, приказен реализъм и т.н., включително и жанрово преливане). Оценяваме литературните и идейните качества на творбата. Приветстваме различни повествователни стилове в рамките на обема.

Брой творби. Допуска се един разказ от автор.

Допълнителни изисквания за творбите: Участващите разкази трябва да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (на хартия, в Интернет, под формата на аудио и/или видео). Ако желаете да ни изпратите вече публикувана ваша творба за публикация в списанието извън конкурса, направете го през редовния канал за връзка със списанието. Не се допускат разкази, участвали в предишни издания на конкурса. Разказите, които не отговарят на условията, няма да бъдат допуснати за участие.

Как да ни изпратите своя разказ: Изпращайте разказите на електронната ни поща konkurs2016 [ет] trubadurs.com. За да бъдете идентифицирани при крайното класиране, в имейла за участието Ви в конкурса трябва да се съдържат:

1. Заглавие на имейла: „За конкурса“.
2. Тяло на имейла (на отделни редове): заглавие на разказа, трите Ви имена, град или населено място, точен адрес, телефон, имейл за контакт.
3. Прикачен файл: заглавието на файла трябва да е името на разказа на кирилица, файлът трябва да е в един от одобрените формати (.odt, .doc, .docx или .rtf.), файлът трябва да съдържа единствено заглавие на разказа и текст на разказа (прочетете тази статия за препоръчителното форматиране).
4. Задължително използвайте вградения брояч на думи в MS Word… за да се уверите, че сте в определения лимит за брой думи! (1500).

В прикачения файл трябва да присъстват единствено заглавие на разказа и текст на разказа. Не вписвайте личните си данни в прикачения файл!

Подробности за оценяването на творбите: Почетното жури определя три специални награди на името на Агоп Мелконян – първо, второ и трето място. Редовното жури определя редовни награди за първо, второ и трето място. Членове на журитата (изброени поименно по-долу) и екипът на конкурса (системният администратор, редакторите, коректорът на trubadurs.com и координаторът на конкурса) не могат да участват със свои творби. Редовното и почетното жури определят вътрешно реда на четенето и оценяването на пристигащите разкази. В рамките на двете журита всеки оценяващ има равен глас в оценката на разказите и контролира спазването на регламента на конкурса. По общо съгласие на членовете на журито се допуска отличаване на разкази за поощрение на техните автори, като тези творби остават извън основното класиране на конкурса. Журито оценява текстовете анонимно, като на всяка творба се зачислява номер на пристигане.

Публикации на творбите: Авторите запазват изключителните права върху своя разказ! С изпращането на разказа Вие се съгласявате да предоставите на „Сборище на трубадури“ правата за публикация на Вашия разказ в сайта на електронното списание. Списание „Сборище на трубадури“ и организаторите на конкурса работят активно с други организации, издания и сайтове с цел подпомагане на публикацията на отличени творби в хартиена, електронна, аудио, видео или драматизирана форма. Допълнителни публикации на творбите задължително се съгласуват с авторите. До този момент всеки от отличените и първите двайсет участници в крайното класиране с резултатите могат да бъдат публикувани, както следва (списъкът се обновява; пишете на адреса на конкурса, за да бъдете включени в него):

Електронно списание „Факел.бг“, под редакцията на Румен Леонидов (подбор на един разказ).
Списание „Тера фантастика“ (по избор на редакторите).
Форум на клуба „Иван Ефремов” (по избор на Александър Карапанчев).

Тъй като конкурсът се провежда за пета юбилейна година, всички награждавани разкази от досегашните му издания, включително и от тазгодишното, ще бъдат издадени в официална хартиена антология.

Срокът за изпращане е от 12 февруари 2016 г. до 24:00 ч. на 14 март 2016 г.

Шестимата финалисти в конкурса ще бъдат обявени на 9 април 2016 г. в сайта на списание „Сборище на трубадури“.

На специално представяне в клуб „Перото“ на 16 април 2016 г. ще бъде разкрито крайното класиране в първата шестица и ще бъдат връчени награди на победителите.

Оценяващи

Почетно жури:

Едуард Мелконян
Людмила Мелконян
Велко Милоев
Петър Кърджилов
Александър Карапанчев
Дилян Благов

Редовно жури:

Ана Хелс
Валентин Д. Иванов
Васил Велчев – Lazy
Елена Павлова
Емануил Томов – Trip
Жени Колева
Зорница Ангелова – Зори
Петър Тушков
Преслава Кирова – Presley
Стоян Христов – Zonko
Стоян Пешев – ogonommo
Явор Цанев

Награди

На всеки от шестимата финалисти ще бъдат връчени персонализиран плакет и допълнителна награда.

Тази година координатор на конкурса отново е: Джовани „Гост“ Чемишанов. Изпращайте разказите на електронната ни поща: konkurs2016 [ет] trubadurs.com. Пожелаваме ви успех!